Història i conceptes:

Història del Karate-do i del Kat Sei Karate Kai:

   L'illa de Okinawa, la més gran de les illes Ryûkyû, està situada dins de l'arxipèlag del sud-oest al mar de la Xina Oriental. Fins l'any 1879 (anys 12 de l'era Meiji) formava el regne de les Ryûkyû, que ser estat sobirà independent del Shogun i de l'emperador del Japó. Aquest regne, influenciat per el budisme, era pacífic i no permetia utilitzar armes, i, per altre costat, donava lloc a relacions comercials amb la Xina, sent un dels països tributaris, doncs l'anomenat "Imperi del Cel" tenia el control sobre la part del su-est d'Àsia. Aquesta circumstància va donar peu a la invasió de l'illa, per part del anomenat clan Satsuma de la Segona Dinastia Sho, en l'Era Edo, conegut localment com a "la primera tragèdia". Sense armes per defensar-se, el poble va començar a desenvolupar conceptes per a defensar la seva pròpia vida.


   Amb el procés de desenvolupament de conceptes van sorgir diferents cercles, i fins i tot escoles, cadascuna amb el seu estil. La manera de definir de forma generalitzada el conjunt del cercles que es van anar formant va ser amb la següent paraula: Okinawa-te, que significa la mà de Okinawa. Una altre paraula també era Tote/Tode, que significa la mà de la dinastia Tang/La mà de Xina:


Tote/Tode


   A principis del segle XX, la paraula "karate" es comença a utilitzar, perquè, entre altres motius, hi ha havia desacords per escollir la paraula que definís tot aquest desenvolupament. El cercles que hi estaven introduïts no estaven d'acord en que el nom els vinculés amb la Xina. Eren conceptes que els havien fets seus per defensar la seva vida.

Karate

   Gichin Funakoshi va ser introduït a l'escola amb un art marcial que aleshores s'anomenava Tote/Tode/Shuri-te quan tant sols tenia 11 anys, el qual ara es coneix com a karate-do Shorin Ryu, i va unificar les formacions que havia rebut dels seus dos mestres: per un costat, l'anomenat Shorei-Ryu, avui conegut com Karate-do Goju Ryu, i, per un altre costat, el Shuri-te, donant lloc al Karate-do Shotokan. La paraula Shotokan (Shoto significa "saló", kan significa "El ven en bufar els pins") té el seu origen en el nom del Dojo on els seus alumnes treballaven el Karate-do. Fou el Mestre Gichin Funakoshi qui va introduir a la paraula "do", és a dir, "camí, donant lloc d'aquesta manera a una filosofia. També va ser aquest Mestre qui va desenvolupar les anomenades Kates Heian, on la paraula "Heian" significa "la ment amb pau", difonent el karate-do Shotokan a un Japó on ja hi havia un establert Judo.

Karate-do


   Durant la Segona Guerra Mundial el Dojo Shotokan va quedar destruït per els bombarders dels Estats Units d'Amèrica, i, quan es va acabar, les arts marcials van ser prohibides durant tres anys. EL dia 1 de Maig de l'any 1928 es va fundar la Japan Karate Asociation (J.K.A.) amb el Mestre Masatoshi Nakayama, sent el Mestre Funakoshi el president instructor. El 26 d'Abril de l'any 1957 mor el Mestre Funakoshi, amb al qual cosa van aixecar un monument a la seva memòria on hi ha la següent inscripció: "Karate ni sente nashi", que significa "en el Karate no existeix primer atac".

Font: Wikipedia

   A mitjanç de l'any 2012 el Mestre Kaji (Kaji Sensei), provinent del Karate-do estil Shotokan, i fundador de l'Escola Karate-do estil Ken Kyu Kai, defineix el Kat Sei Karate Kai per donar a entendre que el Karate d'aquesta escola posa l'accent en el context de la salut.

Kat Sei Karate Kai


Conceptes/Vocabulari/Definicions:

-Logotip de la A. K. S. K. K.: El significat del logo de l'Associació de Kat Sei Karate Kai de Catalunya té el seu origen en el logotip de l'Associació de Karate Ken Kyu Kai, a partir del qual si han fet canvis, situant les paraules "Kat Sei Karate Kai", donant a entendre que el fundador estil Ken Kyu Kai, el MEstre Eiji Kaji (Kaji Sensei), ha donat lloc a una redifinició del concepte.

-Sensei: La paraula "Sensei" significa literalment "el que ha nascut abans", però, en el context de la filosofia significa "el que ha recorregut el camí". Dins les arts marcial, el Sensei és el Mestre que pot ensenyar als alumnes en funció del camí recorregut.

-Senpai: La paraula "Senpai" significa literalment "company d'abans". En el context de les arts marcials, el Senpai és la persona que, dins del Dojo, té un grau de coneixement per sota del Sensei, i que, en el cas de que el Sensei estigui inhabilitat per donar classes als alumnes, el Senpai pot exercir la seva funció.



-Ki: La paraula "Ki" té la seva equivalència de significat a Occident amb la paraula "Energia" (del grec energeia). En el camp de la física, el concepte d'energia és el màxim exponent on s'ha arribat per a definir l'univers, des de que Aristòtil comencés a desenvolupar aquest camp, sota la paraula "phusis", que ve a significar "la naturalesa de la gla és el roure", fins que Albert Einstein llancés les seves teories de la Relativitat. Així doncs, Ki és l'energia de la qual estem fets i que ens envolta.

-Kime: Pot ser definit com la manera d'administrar el Ki amb la finalitat de realitzar un moviment, ja sigui una defensa o un atac.

-Kiai: Pot ser definit com el punt màxim de Ki alliberat en un moment donat, mitjançant un crit. La combinació de Kime, en el moviment, i amb Ki, en el crit, dona lloc a la màxima potència d'explosió concentrada en un punt determinat.

-Kata: Pot ser definida com una combinació de conceptes complementaris per donar lloc a una forma, és a dir, Kata vol dir forma.

-Dôjô: La paraula Dô significa camí, o via, i, per tant, la paraula japonesa Dôjô pot ser definida com "el lloc de la via", és a dir, l'entorn on els alumnes, portats per el mestre com a guia, es desenvolupen i aconsegueixen que el seu esperit floreixi mitjançant el treball conceptual.

-Kumite: La traducció literaria és "combat". Així doncs, el Kumite, dins les arts marcials, és l'activitat com a concepte on es posen a prova els coneixements apresos del mestre, i, dins d'aquest context, la persona busca trobar-se amb si mateixa a través d'aquesta comunicació amb l'oponent.

-Kimono: La paraula "Kimono" està composada per "Ki", que prové de Kiru, que significa portar, i per "mono", que significa "cosa", és a dir, "cosa per portar". En el context de les arts marcials, el kimono és la vestimenta utilitzada per a realitzar l'activitat.



-Kyu: La paraula "Kyu" significa literalment "grau", i s'utilitza per definir els diferents passos que l'alumen va fent en la mesura que va evolucionant en el seu camí. Aquesta paraula va associada a uns colors determinats que serveixen per a l'orientació de l'individu dins el conjunt del cercle. En concret, des del color blanc, passant per el groc, el taronja, el verd, el blau, fins a arribar al marró.

-Dan: La paraula "Dan" significa literalmen "grau", i també s'utilitza per definir els diferents passos que  l'alumne va fent en la mesura que va evolucionant en el seu camí, però, a diferència de la paraula "Kyu", va associat al color negre.

-Obi: La paraula "obi" significa literalment "faixa", però a les arts marcials significa "cinturó", i té, entre altres funcions, la de canal de comunicació per a la situació del individu dins el cercle, mitjançant el color com a missatge de comunicació, associat al Kyu i al Dan.

-Tai Sabaki: Es pot definir la paraula "Tai sabaki" com "el moviment de tot el cos". Originàriament el Tai Sabaki va ser desenvolupat per a la defensa davant l'atac de katana, i consisteix en un conjunt de moviments que fan possible esquivar l'agressor: